اين پهپاد مجهز به موشکهاي هوا به هوا قادر است انواع هواگردها نظير هواپيماهاي جنگنده، هواپيماي بدون سرنشين و بالگرد را منهدم کند.
به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس- امروز سهشنبه همزمان با دومين روز از هفته دفاع مقدس، نخستين پهپاد جنگنده مجهز به تسليحات نبرد هوايي در وزارت دفاع رونمايي شد.

نخستين پهپاد مجهز به موشک هاي هوا به هوا از خانواده مهاجر
اين پهپاد مجهز به موشک هاي هوا به هوا قادر است انواع هواگردها نظير هواپيماهاي جنگنده، هواپيماي بدون سرنشين و بالگرد را منهدم کند و با بکارگيري آن، علاوه بر افزايش بُرد و حوزه عملياتي پهپادهاي نيروهاي مسلح، قابليت تعقيب و گريز، ردگيري و انهدام پهپادهاي متجاوز نيز افزايش مييابد.
پهپاد فوق از خانواده شناختهشدهترين هواپيماهاي بدون سرنشين ايراني يعني «مهاجر» است.
* تولد در جنگ
در همان سالهاي دفاع مقدس بود که جمهوري اسلامي ايران اولين گامها را براي استفاده از هواپيماهاي بدون سرنشين با ساخت پهپاد «مهاجر» برداشت.

يکي از مدل هاي پهپاد مهاجر
چند سال پس از آن که ايران استفاده از اين هواپيماها را به عنوان يکي از مولفههاي اصلي در دکترين دفاعي خود گنجاند، «مهاجر»ها که حالا بعد از چند نسل، معروفترين خانواده پهپادي ايران هستند، جايگاه مهمي در اين مسير داشتند.
* شناسايي مناطق عملياتي؛ ماموريت مهاجرها
نسل اول و دوم مهاجر به دليل وضعيت آن زمان (ايام جنگ تحميلي) بلافاصله در نيروهاي مسلح به کار گرفته شدند که البته ماموريت اصلي آنها شناسايي و تصويربرداري از مناطق مورد نظر فرماندهان بود.
بعد از اين دونسل، مهاجرهاي نسل 3 و 4 ساخته شدند. مهاجر3 براي عمليات مراقبت هوايي و شناسايي اهداف مدنظر در فاصله 100 کيلومتري طراحي و ساخته شد که ميتوانست در شرايط گوناگون جوي مأموريت خود را اجرا کند.
کاربرد اين پهپاد مانند نمونههاي قبلي، شامل مراقبت هوايي و شناسايي، جنگ الکترونيک، رله ارتباطي، ديده باني و هدف يابي و دادن گرا، کنترل نوار مرزي جهت مبارزه با قاچاقچيان، کنترل ترافيک شهري، عکسبرداري جهت تهيه نقشه هاي جغرافيايي است و توان ارسال تصاوير گرفته شده به صورت آنلاين را دارد.

با پيشرفت صنايع هوايي قدس در امر طراحي و بهسازي پهپادها و بر اساس نتايج حاصله از نمونههاي تحويل شده به نيروهاي مسلح، هواپيماي مهاجر4 در ابتدا جهت عمليات مراقبت هوايي و شناسايي اهداف در فاصله 150 کيلومتري طراحي و ساخته شد.
* تغيير در نسل چهارم مهاجر
در بدنه مهاجر4 البته تغييراتي نيز به چشم ميخورد. براي مثال به جاي استفاده از طرح بال بالا در مهاجر2 و 3، در مهاجر4 از طرح بال پايين (نصب بال در پايين بدنه) استفاده شد که داراي مزايايي نسبت نمونه هاي قبلي است از جمله سطح مقطع راداري کمتر، کاهش سطح هواپيما از روبرو، کمک اثر سطح به بلند شدن پرنده در صورت برخاست از باند و همچنين کاهش نيروي مقاوم (درگ) القايي.
تغييرات طراحي مهاجر4 که بلوغ طراحي پهپادهايي در اين رده را نشان ميداد، به همين جا ختم نشد بلکه شکل بال اين پرنده نيز بهبودهاي زيادي يافت از جمله به جاي شکل پيکاني بالهاي مهاجر 2 و 3 در اين نمونه از بال ذوزنقه اي استفاده شده است که علاوه بر کاهش درگ، به افزايش سفتي بال نيز کمک ميکند، ضمن اينکه مساحت بال نيز افزايش يافته که به افزايش نيروي بالا برنده و در نتيجه افزايش وزن برخاست و محموله قابل حمل ميانجامد.
بنا بر اين گزارش، بيشينه سرعت مهاجر4 به حدود 200 کيلومتر بر ساعت و سقف پرواز آن نيز 15000 پا(حدود 4500 متر) ميرسيد که نسبت به مهاجر 2 و 3 که تا 11هزار پا توان صعود داشتند، ميتوانست محدوده وسيعتري را پوشش دهد.
يکي از مدل هاي ساخته شده از نسل چهارم مهاجر، پهپاد «شاهين» بود که ويژگيهايي به مراتب بيشتر از ديگر نمونههاي مشابه داشت.
* شاهين؛ سنگينترين پهپاد نزاجا
پهپادها را به چند جهت ميتوان دسته بندي کرد: نوع ماموريت و يا ميزان قدرت مانوردهي، برد، مداومت پروازي و وزن.
پهپاد «شاهين» که در حقيقت توسعه يافته نسل چهارم مهاجر است، با وزني در حدود 230 کيلوگرم، به عنوان سنگين ترين پهپاد حاضر در نيروي زميني ارتش به حساب ميآيد.
اين پهپاد ميتواند تا عمق 150 کيلومتري رفته، عمليات خود را انجام دهد و بازگردد و يا اينکه 300 کيلومتر به پيش رود و به پايگاه بعدي برسد که در اين صورت برد عملياتي آن دو برابر خواهد شد.
با توجه به ماموريت اصلي «شاهين» که در حوزه شناسايي و جمعآوري اطلاعات تعريف شده است، زير دماغه آن دوربيني بکار رفته که حکم چشمان تيزبين اين پرنده را دارد؛ دوربيني که با قابليت بزرگنمايي تا 28 برابر، ميتواند کارايي اين پهپاد را در حوزه ماموريتي خود به شدت افزايش ميدهد.

پهپاد سنگين شاهين
سيستم ارسال تصاوير اين پهپاد نيز همچون مدلهاي ديگر پهپادهاي ايراني، از قابليت ارسال آن لاين برخوردار بوده و ميتواند فرماندهان را در کمترين زمان ممکن در جريان شناسايي مناطق مورد نظر بگذارد.
* عدم ذخيره اطلاعات بر روي پهپادهاي ايراني
از آنجايي که ذخيره اطلاعات بر روي هواپيماهاي بدون سرنشين ممکن است در برخي مواقع به صلاح نباشد، معمولا ذخيره اطلاعات برروي پهپادهاي ايراني صورت نميگيرد (اگرچه اين توان وجود دارد) و اطلاعات به صورت مستقيم به ايستگاههاي زميني ارسال ميگردد.
اگرچه ماموريت اصلي «شاهين» در حوزه شناسايي تعريف شده اما اين پهپاد از گذشته مجهز به تسليحات رهاشونده مانندانواع بمبها بوده که به اين ترتيب مي توان از آن در حوزه مقابله با برخي اهداف استفاده کرد؛ موضوعي که در برخي رزمايشها نيز مورد تست و ارزيابي قرار گرفته است.
با توجه به برد پروازي اين هواپيما که کاملاً از ديد کاربر خارج مي شود، امکان هدايت آن به وسيله کاربر از ايستگاه کنترل زميني به دو صورت نيمه خودکار و يا تمام خودکار وجود دارد.
در حالت نيمه خودکار، کاربر با ديدن اطلاعات پروازي هواپيما که در صفحه نمايش ايستگاه نشان داده ميشود، هواپيما را متناسب با مأموريت، کنترل و هدايت ميکند.
در حالت تمام خودکار، مختصات جغرافيايي نقاط از پيش تعيين شده و مسير پرواز توسط کاربر از طريق ايستگاه کنترل زميني در حافظه تجهيزات الکترونيکي هواپيما ذخيره شده و هواپيما با استفاده از سامانه GPS و ارتفاعسنج ميتواند مسيرهاي از پيش تعيين شده را طي کند. البته کاربر نيز در حين پرواز مي تواند در مسير پرواز تصحيحات مورد نظر فرمانده عمليات را اعمال کند.
بازيافت «شاهين» نيز ميتواند از دو طريق استفاده از چتر و يا ارابه فرود صورت ميگيرد.
* پهپاد فتوگرامتري مهاجر 4 (سامانه نقشهبرداري هوايي)
همزمان با دوم شهريورماه سال جاري، حسن روحاني رييس جمهور با حضور در نمايشگاه دستاوردهاي صنعت دفاعي از 3 سامانه جديد رونمايي کرد که يکي از آنها پهپاد فتوگرامتري مهاجر 4 (سامانه نقشهبرداري هوايي) بود.

قشهبرداري هوايي با پهپاد قابليت برجستهاي است که توان محققان و صنعتگران سازمانهاي جغرافيايي و صنايع هوايي وزارت دفاع و با مشارکت حوزه دانشگاه به منصه ظهور رسيده است.
اين پهپاد قادر است نقشههاي هوايي را با کاربري نظامي و غيرنظامي در اختيار کاربران قرار دهد.
مهاجر 4 پهپاد پيشرفته و مطمئني است که براي نخستين بار توانايي خود را در نقشهبرداري هوايي در خدمت دفاع و توسعه ملي کشور قرار ميدهد.
انتهاي پيام/